23. 12. 2009.

Vitez... ili ne?

Ne preteruj. Želiš savršenstvo, ali koju si cenu spreman da platiš? Šta ćeš da žrtvuješ da bi ''pobedio'' u igri u kojoj ćeš na kraju jedini gubitnik biti ti?

Možeš da lažeš, da varaš, da se kriješ iza hiljadu ili iza samo jedne maske. A možeš jednostavno da budeš ti. Samo čovek, pun sebi svojstvenih mana. Na kraju dana, kada skineš umorne cipele i streseš prašinu grada sa kaputa, šta ti ostaje? U sobi punoj tišine i mraka, šta vidiš, šta čuješ? Tišina ćuti dok mrak spava. Savršen par. Ili ipak ne?


... Šta te muči? Jesi li se ogrešio o nekoga? Pogrešno postupio, na kraju svih krajeva, i prema sebi samome?... Ne znaš?... Želiš li da saznaš?... Hm... još nije vreme. Nisi spreman.

To što ćeš sesti na krevet sa glavom u rukama i buljiti u jednu tačku koja se u mraku i ne vidi, trudeći se da oteraš sve misli koje marširaju tvojim mozgom, te neće spasiti činjenice da će doći trenutak kada ćeš se pogledati u ogledalu i promumlati sebi u bradu: ''A imao sam je... bila mi je u rukama... osetio sam je... i oterao od sebe''. Bravo.

To što si... loš glumac dobro režirane drame ti, na tvoju veliku žalost, neće doneti nagradu. Ili bar ne onu koju želiš. I osećaćeš se grozno, tamo dole, ničiji... Sam. ... Ah, da, umalo da zaboravim! To je jedino što voliš. Sebe u svojoj samoći. Čestitam. Molim publiku za jedan gromoglasan aplauz.

Nisi ni svestan koliko grešiš. To što si nalik... neosvojivoj tvrđavi je zanimljivo samo neko vreme. Zar ti niko nije rekao da se posle izvesnog vremena i najuporniji osvajač umori, ma koliko želeo da budeš njegova? Ne? Šteta. Umrećeš u neznanju, iako kažu da je u njemu spas. Nije. Ne znaš šta propuštaš.

Više bi te cenili da pokažeš malo ljudskosti. Emocije su ono što ljude čini ljudima. Nisu tako strašne, veruj mi. Bar meni možes. Do sada si to vec shvatio. Zar ne?... Ludače, jurišaćeš na vetrenjače sve dok ne shvatiš da ne treba da pobediš njih, nego samog sebe. I onda kad shvatiš da nije greh ako trenutak svog tako dragocenog viteškog života odvojiš da pomisliš na nekoga ko misli na tebe i to mu eventualno i staviš do znanja, zaslužićeš titulu čoveka. Pobedićeš poslednju vetrenjaču.

0 komentara:

Постави коментар